Oorsprong naam

Jasmijn

Door de lange ij heeft de voornaam Jasmijn een typisch Nederlandse vorm. In nagenoeg geen andere taal komt die letter voor. Daardoor wordt de naam Jasmijn een echt Nederlandse naam.

In landen waar Engels de voertaal is en in het Perzisch en Arabisch wordt de naam op verschillende manieren geschreven zoals Yasmina, Yasmine, Yasmin en Yasemien.

Jasminum sambac

Jasmijn is een bloemennaam, de Jasminum nudiflorum. Het is een geslacht met 300 soorten winterharde en niet winterharde, bladverliezende en groenblijvende heesters en klimplanten. Sommige soorten ruiken heel lekker. De plant komt oorspronkelijk uit China, Perzië en India. Van een afkooksel van de jasmijnwortel wordt een middel tegen huidaandoeningen bereid. Van de bloem wordt parfum gemaakt.

In Engelstalige landen komen bloemennamen veel voor, hoofdzakelijk bij meisjes. Ze heten dan Rose, Iris, Margaret (Margriet), Viola, Daisy, Camelia, Hortense, Flora en Jasmin.

In de zestiger jaren, de hoogtij-jaren van de hippies, wilde deze groep zich afzetten tegen de Joods-Christelijke cultuur. Ze gaven hun kinderen geen namen uit de bijbel of de familie maar zochten de oorsprong bij dierennamen zoals Arend, Mees, Wolf en Robin, of namen van edelstenen zoals Amber, Beryl, Pearl en Ruby. En dus ook de bloemennamen. Nu zijn namen als Iris en Roos en Jasmijn weer net zo populair als in de sixties.